Βασίλειος Ν. Καλέντζος
Βασίλειος Ν. ΚαλέντζοςMD, MPH
Εξειδικευμένος Υπερβαρικής Ιατρικής
Διευθυντής Μονάδας Καταδυτικής & Υπερβαρικής Ιατρικής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών
DoctorAnyTime

Βασίλειος Ν. Καλέντζος, MD, MPH

Αποφοιτώντας από το Λύκειο Παπάγου εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ). Ορκίστηκε στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. (1996), ανήκοντας στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού. Κατά την κυκλική εκπαίδευση στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, παρακολούθησε τις εργασίες των κλινικών του νοσοκομείου και αποφοίτησε επιτυχώς από το Σχολείο Ναυτικής Ιατρικής, το Σχολείο Αεροπορικής Ιατρικής (στο 251 ΓΝΑ) και το Σχολείο Καταδυτικής & Υπερβαρικής Ιατρικής. Έλαβε πτυχίο αυτοδυτών από τη ΜΥΚ και είχε τα πρώτα ερεθίσματα από τις μοναδικές ιδιότητες της Θεραπείας με Υπερβαρικό Οξυγόνο (ΘΥΒΟ) που τον προσέλκυσαν στο αντικείμενο. Από το πέρας της ειδικότητας (1999-2005) ήταν Επιμελητής στη Μονάδα Καταδυτικής & Υπερβαρικής Ιατρικής (ΜΚΥΙ) του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και από τον Ιούνιο 2013 είναι Διευθυντής της ΜΚΥΙ. Από το Μάρτιο του 2017, είναι πιστοποιημένος εξειδικευμένος Υπερβαρικής Ιατρικής.

Έχει παρακολουθήσει τα σεμινάρια υποστήριξης ζωής BLS, ACLS, ATLS, ILS, ALS (European Resuscitation Council) προχωρώντας ως εκπαιδευτής. Από 15ετίας είναι από τους βασικούς εκπαιδευτές – καθηγητές του ετήσιου Σεμιναρίου Καταδυτικής & Υπερβαρικής Ιατρικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, ενώ τα τελευταία έτη είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος αυτού. Έχει κάνει πλήθος παρουσιάσεων σε Πανεπιστημιακές Κλινικές και Μετεκπαιδευτικά Σεμινάρια, ενώ έχει συντάξει κεφάλαια βιβλίων για συναφή με την Υπερβαρική Ιατρική θέματα. Κατά την εξειδίκευσή του στη Σκωτία (2003-2005 υπό τον Καθηγητή Phillip James), απέκτησε το μεταπτυχιακό τίτλο MPH (Master of Public Health) του UNIVERSITY OF DUNDEE. Η διατριβή αφορούσε την Υπερβαρική Οξυγονοθεραπεία σε σχέση με την Ακτινοθεραπεία, είτε σε συνδυασμό για καλύτερα αποτελέσματα στην καταπολέμηση του καρκίνου, είτε στην επιτυχή αντιμετώπιση των δυσίατων επιπλοκών αυτής – των μετακτινικών διαταραχών (τίτλος διατριβής: Hyperbaric Oxygen – a Review of its Usefulness in Relation to Radiotherapy).

Έχει συμμετάσχει σε συσκέψεις της ομάδας εργασίας του NATO για έρευνα – διάσωση Υποβρυχίων ως Εθνικός Αντιπρόσωπος, καθώς και του Τμήματος Έρευνας & Τεχνολογίας (NATO/RTO).

Αντιμετωπίζει το πλήρες φάσμα των ενδείξεων της Υπερβαρικής Οξυγονοθεραπείας, ειδικά στις κατηγορίες (α) των μετακτινικών διαταραχών και (β) του διαβητικού ποδιού. Δύο ολοένα διογκούμενα προβλήματα στα οποία η ΘΥΒΟ έχει μοναδικά οφέλη. Οστεοραδιονέκρωση, μετακτινική αιμορραγική κυστίτιδα, μετακτινική δερματίτιδα, διαταραχές επούλωσης ελκών, οστεομυελίτιδα – είναι ορισμένα από τα προβλήματα για τα οποία είναι αποδεδειγμένο στην ιατρική κοινότητα το όφελος του Υπερβαρικού Οξυγόνου. Επίσης αντιμετωπίζει μεγάλο αριθμό (γ) ορθοπαιδικών παθήσεων, ειδικά τις σύνθετες και δισεπίλυτες, που επίσης αποτελούν αντικείμενο της ΘΥΒΟ: Χρόνια οστεομυελίτιδα, καθυστερημένη ή ατελής πώρωση καταγμάτων, ψευδάρθρωση, άσηπτη οστική νέκρωση είναι μερικές από αυτές για τις οποίες έχει πείρα αλλά και δημοσίευση σε έγκριτα διεθνή περιοδικά / ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Στα καταδυτικά περιστατικά (Νόσος Δυτών, Αρτηριακή Εμβολή Αέρα), υπάρχει εκτεταμένη εμπειρία καθόσον η Μονάδα του καλύπτει πληθυσμιακά το 65% της χώρας, και αποτελεί σημείο αναφοράς θεραπευτικά, διαφορο-διαγνωστικά και εκπαιδευτικά.

Έχει γράψει άρθρα σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά για θεματολογία σχετική με τις καταδύσεις αλλά και προβλήματα από δραστηριότητες στη θάλασσα γενικότερα.

Συνεργάζεται εκτενώς με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ΝΝΑ, εκπαιδευτικά και επιστημονικά.

Συνοπτικά, κύρια πεδία ενδιαφέροντος και αντικείμενα της πρακτικής του είναι:

  1. Νόσος εξ Αποσυμπιέσεως (Νόσος Δυτών) – Αντιμετώπιση διαταραχών από τις καταδύσεις
  2. Αθλητικές κακώσεις
  3. Διαβητικό Πόδι και συναφείς επιπλοκές αυτού
  4. Μετακτινικές Διαταραχές (μετακτινική κυστίτις / πρωκτίτις / εντερίτις / δερματίτις, οστεοραδιονέκρωση κα)
  5. Χρόνια Οστεομυελίτις, Καθυστερημένη/Ατελής Πώρωση Καταγμάτων, Ψευδάρθρωση, Άσηπτη Οστική Νέκρωση
  6. Διαταραχές Επούλωσης Τραυμάτων και Ελκών

Για επικοινωνία αποκλειστικά με το γιατρό

Βασίλειος Ν. Καλέντζος MD, MPH
Διευθυντής Μονάδας Καταδυτικής & Υπερβαρικής Ιατρικής
Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ