Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις2018-12-21T10:55:03+02:00
Είναι ασφαλής η Θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο;2018-12-21T09:10:57+02:00

Ναι. Το Υπερβαρικό Οξυγόνο (πρέπει να) χορηγείται κάτω από την επίβλεψη ιατρών και υψηλά εξειδικευμένου προσωπικού ακολουθώντας συγκεκριμένες διαδικασίες, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια των ασθενών.

Τι προετοιμασία χρειάζεται για τη θεραπεία;2018-12-21T09:49:37+02:00

Μετά από την εκτίμηση – εξέταση από τον ειδικό ιατρό Υπερβαρικής Ιατρικής, ο ασθενής λαμβάνει λεπτομερείς οδηγίες για τη θεραπεία. Θα ζητηθεί στον ασθενή κατά την είσοδο στο θάλαμο να μην φέρει τα εξής: κρέμα και σπρέυ μαλλιών, άρωμα, μέικ-απ, κρέμες και αλοιφές (εκτός αν έχουν τοποθετηθεί από τον ιατρό για το πρόβλημα υγείας), συνθετικά και νάιλον προϊόντα, κρέμες βαζελινούχες ή με βάση το πετρέλαιο. Τα ρολόγια θα πρέπει να μένουν εκτός του θαλάμου λόγω του κινδύνου βλάβης από την πίεση. Είδη καπνιστού, αναπτήρες και σπίρτα ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ αυστηρώς εντός του θαλάμου. Το ίδιο οποιαδήποτε ηλεκτρική ή ηλεκτρονική συσκευή (περιλαμβάνονται κινητά, φωτογραφικές μηχανές, iPod, laptops κοκ). Οτιδήποτε άλλο υλικό δεν έχει συζητηθεί με το προσωπικό του θαλάμου θα πρέπει να μένει εκτός του θαλάμου εκτός αν συζητηθεί με το προσωπικό και επιτρέπεται. Ειδικοί περιορισμοί σε σχέση με τη λήψη τροφής δεν υπάρχουν για την «κατάδυση» στο θάλαμο (σε αντίθεση με την κατάδυση και το μπάνιο στη θάλασσα), φτάνει ο άνθρωπος τη στιγμή της θεραπείας να νιώθει άνετα.

Τι θα αισθανθώ κατά τη διάρκεια της θεραπείας;2018-12-21T09:50:55+02:00

Το πρώτο στάδιο της θεραπείας είναι η συμπίεση, κατά το οποίο η πίεση σταδιακά αυξάνεται. Η θερμοκρασία του χώρου σε αυτή τη φάση αυξάνει, αλλά αργότερα θα ρυθμιστεί σε άνετα επίπεδα. Σε αυτή τη φάση επίσης, θα αισθανθείτε τα αυτιά σας να βουλώνουνε, αλλά με τις οδηγίες που σας έχουν δώσει και την καθοδήγηση που θα έχετε, θα μπορέσετε να «εξισώσετε» την πίεση και να ξεβουλώσουν τα αυτιά. Μέσα στο θάλαμο, κατά τη θεραπεία, μπορείτε να διαβάσετε, να ακούσετε μουσική ή απλά να χαλαρώσετε. Μόλις συμπληρωθεί η θεραπεία, η πίεση θα επανέλθει στο φυσιολογικό σταδιακά, και στο στάδιο αυτό η θερμοκρασία θα πέσει.

Ποιά είναι η πιο συχνή παρενέργεια (ανεπιθύμητη ενέργεια) της Θεραπείας με Υπερβαρικό Οξυγόνο;2018-12-21T09:51:53+02:00

Οι ασθενείς, κατά κανόνα, θα αισθανθούν «πίεση» στα αυτιά ή τους παραρρίνιους κόλπους, αίσθημα παρόμοιο με αυτό που δημιουργείται κατά την πτήση με αεροπλάνο. Δεν είναι συνήθως δύσκολο να «εξισώσει» αυτή την πίεση ο ασθενής και (πρέπει να) γίνεται επίδειξη των τεχνικών για να εξισώσει την πίεση στα αυτιά και τους παραρρίνιους. Εάν πάντως, κάποιος δυσκολεύεται να το πετύχει, τότε η συμπίεση γίνεται πιο αργά, ενώ ρινικό σπρέι και κατάλληλες οδηγίες βοηθούν να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Μπορεί κάποιος να πάρει ότι θέλει μαζί του μέσα στο Θάλαμο κατά τη θεραπεία;2018-12-21T09:52:46+02:00

Νερό, χαρτομάντηλα, γυαλιά οράσεως και βαμβακερά ενδύματα επιτρέπονται σε όλα τα είδη θαλάμων. Στους πολύχωρους θαλάμους μπορούν οι ασθενείς να παίρνουν μαζί τους βιβλία ή περιοδικά. Ηλεκτρικές συσκευές (κινητά, βομβητές, ραδιοφωνάκια, MP3 players), ρολόγια, φαγητό και κάποια είδη καλλυντικών δεν επιτρέπονται για λόγους ασφαλείας. Ασθενείς με καρδιακούς βηματοδότες που έχουν τοποθετηθεί τα τελευταία χρόνια, συνήθως δεν αποκλείονται – πάραυτα ζητείται επιβεβαίωση από την εταιρεία κατασκευής του βηματοδότη για τη δοκιμή του σε υπερβαρικό περιβάλλον. Για κάθε περίπτωση, το προσωπικό μπορεί να απαντήσει και να δώσει διευκρινίσεις.

Ποιός παρακολουθεί τον ασθενή κατά τη διάρκεια της παραμονής του μέσα στο Θάλαμο για τη ΘΥΒΟ;2018-12-21T09:53:50+02:00

Υπάρχει συνεχής παρακολούθηση από το χειριστή του θαλάμου ο οποίος είναι εξειδικευμένος νοσηλευτής. Αυτό γίνεται με οπτικο-ακουστικά μέσα τα οποία δίνουν τη δυνατότητα της ανά πάσας στιγμής επικοινωνίας.

Πόσο διαρκεί η κάθε Θεραπεία (συνεδρία) και κάθε πότε θα πρέπει να κάνω θεραπεία;2018-12-21T09:55:09+02:00

Στις συνήθεις περιπτώσεις η κάθε θεραπεία (συνεδρία) διαρκεί 80 – 100 λεπτά. Οι συνεδρίες λαμβάνουν χώρα καθημερινά λόγω της αθροιστικής δράσης του Υπερβαρικού Οξυγόνου, με διάλειμμα δύο ημερών την εβδομάδα (συνολικά 5 φορές την εβδομάδα)

Πόσες Θεραπείες με ΥΒΟ (συνεδρίες) θα απαιτηθούν;2018-12-21T10:02:29+02:00

Διάφοροι παράγοντες καθορίζουν το ακριβές πρωτόκολλο θεραπείας. Οι οξείες ή επείγουσες περιπτώσεις απαιτούν συνήθως θεραπεία για μια περίοδο δέκα με είκοσι ημέρες (συνεδρίες). Γενικά πάντως, είναι αποδεκτό πως για να ξετυλιχθούν οι δράσεις του Υπερβαρικού Οξυγόνου στις χρόνιες περιπτώσεις, ένας ελάχιστος αρχικός αριθμός είκοσι (20) συνεδριών απαιτείται, διάρκειας δηλαδή ενός μήνα. Τα χρόνια περιστατικά μπορεί να απαιτήσουν θεραπεία αρκετών συνεδριών διάρκειας, με επαναληπτικές δόσεις, έως και μερικών μηνών.

Απαιτείται να εισαχθώ και να παραμείνω στο Νοσοκομείο για να υποβληθώ σε αυτή τη θεραπεία;2018-12-21T10:17:29+02:00

Όχι, το Υπερβαρικό Οξυγόνο μπορεί να χορηγηθεί σε εξωνοσοκομειακή βάση εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας του ασθενούς, πράγμα που ισχύει στη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που κάνουν θεραπεία.

Ο ιατρός (άλλης ειδικότητας π.χ. Ορθοπεδικός) που παραπέμπει τον ασθενή για Θεραπεία με ΥΒΟ εμπλέκεται στη θεραπεία αυτή;2018-12-21T10:23:25+02:00

Είναι σημαντικό να εμπλέκεται ο θεράπων Ιατρός στη διαμόρφωση της στρατηγικής της θεραπευτικής αντιμετώπισης του κάθε ασθενούς. Το θεραπευτικό πρωτόκολλο που θα προτείνει ο ειδικός Υπερβαρικής Ιατρικής εξαρτάται εν μέρει (ειδικά στα σύνθετα προβλήματα υγείας) από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και τους στόχους που θα τεθούν μετά από την συνεργική προσέγγιση των εμπλεκομένων ιατρών. Είναι στόχος μας η συνεργασία και ενημέρωση του εκάστοτε θεράποντα.

Πόση ώρα μετά το τέλος της ΘΥΒΟ μπορεί κάποιος να επανέλθει στις φυσιολογικές του δραστηριότητες;2018-12-21T10:24:44+02:00

Δεν υπάρχουν περιορισμοί για τους ασθενείς μετά το τέλος της κάθε συνεδρίας και μπορούν να ασχοληθούν με τις δραστηριότητές τους άμεσα χωρίς πρόβλημα. Σε σχέση μόνο με τους καπνιστές, συστήνεται να μην καπνίσουν το πρώτο 2ωρο μετά το τέλος της συνεδρίας. Αυτό θα ευοδώσει και τα αποτελέσματα της θεραπείας αυτής. Το αίσθημα κόπωσης που αναφέρουν μερικοί ασθενείς αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίας είναι άνευ σημασίας και παρέρχεται σε λίγη ώρα.

Οι ιδιωτικές ασφάλειες καλύπτουν τη ΘΥΒΟ;2018-12-21T10:26:59+02:00

Ναι, οι ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν τη ΘΥΒΟ για ορισμένες ενδείξεις – εξαρτάται και από τους όρους ασφάλισης σε κάθε περίπτωση. Συστήνεται ο ενδιαφερόμενος να επικοινωνήσει με τον ασφαλιστικό του σύμβουλο ώστε να ενημερωθεί για την κάλυψη που του παρέχεται για διενέργεια συνεδριών ΘΥΒΟ.

Τι ακριβώς είναι η Θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο;2018-12-21T10:28:40+02:00

Η Θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο είναι ιατρική (θεραπευτική) πράξη, κατά την οποία ο ασθενής εισπνέει 100% Οξυγόνο σε συνθήκες αυξημένης ατμοσφαιρικής πίεσης αποσκοπώντας στη θεραπεία προβλημάτων υγείας. Το Υπερβαρικό Οξυγόνο χρησιμοποιείται εκτεταμένα για περισσότερες από 5 δεκαετίες στη θεραπεία ποικίλων προβλημάτων υγείας.

Όταν ένας άνθρωπος εισπνέει 100% (καθαρό) Οξυγόνο σε αυξημένη περιβαλλοντική πίεση, η περιεκτικότητα του αρτηριακού αίματος σε Οξυγόνο (μερική πίεση όπως αποκαλείται ιατρικά) αυξάνεται έως και 15 φορές. Σε αυτή τη «δόση» το Οξυγόνο έχει πολλά οφέλη. Η υπεροξυγόνωση του αίματος οδηγεί στην επούλωση ελκών, αντιμετώπιση λοιμώξεων, δημιουργία νέων μικρών αγγείων και αποκαθιστά τα χαμηλά επίπεδα Οξυγόνου που συνήθως υπάρχουν σε περιοχές του σώματος που νοσούν.

Πώς ακριβώς βοηθά το Υπερβαρικό Οξυγόνο; – Ποιές είναι οι δράσεις του;2018-12-21T10:30:48+02:00
  1. Bοηθά και επιταχύνει (ευοδώνει) την επούλωση των τραυμάτων – Το Υπερβαρικό Οξυγόνο αυξάνει και προωθεί τη δημιουργία νέων αγγείων αυξάνοντας την κολλαγονογένεση, καθώς αυξάνει τη διαθεσιμότητα Οξυγόνου σε περιοχές με κακή αιμάτωση – οξυγόνωση. Επίσης, ελαττώνει το οίδημα σε σημεία που υπάρχει φλεγμονή και καταπολεμά τις λοιμώξεις.
  2. Παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των λοιμώξεων – Αυξημένα επίπεδα οξυγόνου είναι απαραίτητα και προάγουν την εξόντωση παθογόνων μικροοργανισμών από τα λευκά αιμοσφαίρια. Το Υπερβαρικό Οξυγόνο είναι απευθείας βακτηριοκτόνο για τα περισσότερα αναερόβια μικρόβια, ενώ παρουσιάζει συνέργεια επαυξάνοντας την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντιβιοτικών. Συνολικά, μπορεί να λεχθεί ότι έχει ενισχυτική δράση στο ανοσολογικό σύστημα του οργανισμού.
  3. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος – Το Υπερβαρικό Οξυγόνο επιταχύνει την επούλωση, ενισχύει την τοπική ιστική «αποτοξίνωση» και αυξάνει τη διαθέσιμη ενέργεια στους ιστούς.
Ποιά είναι η ιστορία του ΘΥΒΟ;2018-12-21T10:32:14+02:00
  • Θάλαμοι αποσυμπίεσης χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες, από το 1662. Το Υπερβαρικό Οξυγόνο όμως, για κλινικούς σκοπούς, χρησιμοποιείται από από τα μέσα του 19ου αιώνα.
  • Η Θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο αναπτύχθηκε περισσότερο μετά το τέλος του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου. Χρησιμοποιείται με ασφάλεια από τη δεκαετία του ‘30 για τη θεραπεία δυτών που νοσούν από καταδυτικό ατύχημα.
  • Κλινικές μελέτες που έγιναν στη δεκαετία του ’50 αποκάλυψαν την πληθώρα των ωφέλιμων δράσεων του ΥΒΟ. Τα αποτελέσματα εκείνων των μελετών ήταν οι προάγγελοι που οδήγησαν στις σύγχρονες εφαρμογές του ΥΒΟ στην κλινική πράξη.
  • Το 1967 ιδρύθηκε η Εταιρεία Υποβρύχιας & Υπερβαρικής Ιατρικής (UHMS). Είναι διεθνής οργανισμός που ενθάρρυνε την έρευνα και ανταλλαγή στοιχείων σχετικά με τη φυσιολογία και ιατρική των επαγγελματικών και στρατιωτικών καταδύσεων. Η Εταιρεία δημιούργησε την Επιτροπή του Υπερβαρικού Οξυγόνου το 1976 για να επιβλέπει και να μελετά τη χρήση της Θεραπείας με Υπερβαρικό Οξυγόνο, καθώς χρησιμοποιούταν με αυξανόμενους ρυθμούς.
  • Σήμερα, υπάρχουν 14 ενδείξεις για τη ΘΥΒΟ που έχουν εγκριθεί από αυτήν την Εταιρεία και αποζημιώνουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί διεθνώς. Η ΘΥΒΟ έχει αποδειχθεί ότι σώζει ζωές και μέλη (χέρια, πόδια) από ακρωτηριασμούς, καθώς και ότι έχει υψηλή ανταποδοτικότητα (σχέση κόστους – οφέλους) και μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες σε πλήθος ασθενειών.
Υπάρχουν διάφορα είδη θαλάμων και ποιά είναι αυτά;2018-12-21T10:33:37+02:00

Μονόχωροι (μονοθέσιοι) θάλαμοι. Υποδέχονται ένα μόνο ασθενή κάθε φορά και συνήθως, η πίεση αυξάνει με χρήση 100% Οξυγόνου το οποίο ο ασθενής αναπνέει απευθείας, χωρίς τη χρήση μάσκας. Το εξωτερικό περίβλημα κατά κανόνα είναι διάφανο και υπάρχει οπτικοακουστική επαφή με τον ασθενή. Κατά κανόνα είναι κατασκευασμένοι έτσι ώστε ο ασθενής να είναι ξαπλωμένος κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Πολύχωροι (πολυθέσιοι) θάλαμοι. Υποδέχονται περισσότερους του 1 ασθενείς (από 4 έως 24 ασθενείς) και κατά κανόνα έχουν θέσεις ώστε να είναι καθιστοί οι ασθενείς κατά τη θεραπεία. Η πίεση αυξάνει με προσθήκη αέρα και οι ασθενείς αναπνέουν Οξυγόνο μέσω εγκατεστημένου συστήματος (BIBS) με μάσκες ή άλλα ειδικά εξαρτήματα. Ο πολύχωρος θάλαμος προσφέρει το πλεονέκτημα του ξεχωριστού δεύτερου θαλάμου ώστε ο συνοδός ή ο γιατρός να μπορούν να έχουν πρόσβαση στον ασθενή όποτε απαιτηθεί και είναι αρκετά μεγάλος ώστε να μπορούν να εισέρχονται αναπηρικά καροτσάκια και ασθενείς σε φορεία. Αντιστρόφως, ένας ασθενής μπορεί να εξέλθει μέσω αυτού του δεύτερου θαλάμου αν απαιτηθεί, χωρίς να διακοπεί η θεραπεία των υπολοίπων.

Ποιές είναι οι παγκοσμίως αποδεκτές βασικές ενδείξεις της Θεραπείας με Υπερβαρικό Οξυγόνο;2018-12-21T10:36:43+02:00
    • Αρτηριακή Εμβολή Αέρα· Air/Gas Embolism
    • Δηλητηρίαση με Μονοξείδιο του Άνθρακα – Εισπνοή καπνού
    • Νόσος Δυτών
    • Συμπληρωματικό θεραπεία σε ενδοκράνια αποστήματα
    • Αεριογόνος γάγγραινα
    • Σύνδρομο σύνθλιψης
    • Νεκρωτικές λοιμώξεις μαλακών μορίων
    • Ευόδωση επούλωσης σε προβληματικά έλκη
    • Εξεσημασμένη απώλεια αίματος
    • Οστεομυελίτις
    • Μετακτινικές ιστικές βλάβες
    • Επαπειλούμενα δερματικά – μυοδερματικά μοσχεύματα
    • Θερμικό έγκαυμα
  • Αιφνίδια Νευροαισθητήριος Βαρηκοΐα (προστέθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2011)
Υπάρχουν άλλες περιπτώσεις όπου το Υπερβαρικό Οξυγόνο ενδείκνυται συμπληρωματικά;2018-12-21T10:39:02+02:00

Το Υπερβαρικό Οξυγόνο χρησιμοποιείται με επιτυχία σε ορισμένες περιπτώσεις όπου απειλείται η ζωή του ασθενούς ή η βιωσιμότητα ενός μέλους (π.χ. το πόδι) του ασθενούς, ή απαιτείται η κατά το δυνατό καλύτερη – ταχύτερη επούλωση. Οι παρακάτω είναι μερικές απ’ αυτές τις περιπτώσεις και θεωρούνται ως ενδείξεις υπό διερεύνηση:

    • Άσηπτη Οστική Νέκρωση
    • Δηλητηρίαση με Τετραχλωράνθρακα (Οξεία)
    • Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (Οξύ – Θρομβωτικό ή Εμβολικό)
    • Πώρωση καταγμάτων και Οστικών μοσχευμάτων
    • Γαγγραινώδες Πυόδερμα
    • Οξεία απόφραξη Κεντρικής Αρτηρίας Αμφιβληστροειδούς
    • Ορισμένες ανθεκτικές Μυκητιάσεις: Μουκορμύκωση, Διηθητική Ασπεργίλλωση
    • Κρίσεις Δρεπανοκυτταρικής αναιμίας
    • Δήγμα αράχνης
    • Κάκωση Νωτιαίου Μυελού (Οξεία)
    • Πολλαπλή Σκλήρυνση (Σκλήρυνση κατά πλάκας)
    • Πάρεση Προσωπικού νεύρου (παράλυση Bell)
    • Κοσμητικές παρεμβάσεις για ελάττωση εμφανιζόμενης ουλής και ταχύτερη επούλωση
    • Ελκώδης κολίτιδα και νόσος Crohn
  • Ερυσίπελας