Η Υπερβαρική Οξυγονοθεραπεία και πώς θεράπευσε ένα «ανθεκτικό» δυσίατο κάταγμα (ψευδάρθρωση). Ιούλιος 2015 – πολιτεία Georgia, Η.Π.Α. Ένα χρόνο μετά το αρχικό κάταγμα και διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις, οι εξετάσεις έδειχναν διαταραχές πώρωσης (μη πώρωση ή ψευδάρθρωση) και η επαγγελματική και κοινωνική ζωή του Μ.Ρ. είχαν επηρεαστεί σημαντικά. Χρειάστηκαν μόλις 30 συνεδρίες Θεραπείας με Υπερβαρικό Οξυγόνο (περίπου 45 ημέρες) για να «δέσει» (πωρωθεί) εντελώς το κάταγμα και να επανέλθει στους φυσιολογικούς ρυθμούς του ο ασθενής.

Καθώς είχαν πιάσει για τα καλά οι ζέστες τον Ιούλιο 2013, ο Μ.Ρ. επιδιδόταν στο σπορ που αγαπούσε και έκανε για περίπου 60 χρόνια, το σκι σε νερό, σε μία ιδιωτική λίμνη στο Luthersville.. Κάτι όμως δεν πήγε καλά σε μία διαδρομή, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ο αριστερός «αστράγαλος» (ποδοκνημική άρθρωση) παθαίνοντας συντριπτικό κάταγμα. Ο γιατρός του, του είπε πως τέτοια σοβαρά κατάγματα στην ποδοκνημική έβλεπε μόνο σε ανθρώπους από τροχαία ατυχήματα. – ευτυχώς δεν υπήρχε ρήξη συνδέσμων ή τενόντων. Έγινε χειρουργική αποκατάσταση, αλλά 6 μήνες μετά, 2 από τις βίδες έσπασαν! Έγινε νέο χειρουργείο για αφαίρση των σπασμένων βιδών και τοποθέτηση νέων. Μερικούς μήνες μετά, ο πόνος ήταν καλύτερα, αλλά το κάταγμα δεν προχωρούσε όπως ήλπιζαν οι θεράποντες γιατροί. «Η κυκλοφορία στην περιοχή του κατάγματος δεν ήταν καλή» σύμφωνα με τον ασθενή, ενόσω η Αξονική Τομογραφία έδειχνε πως το κάταγμα δεν πωρωνόταν, πολλούς μήνες μετά το αρχικό χειρουργείο.

Επί ένα χρόνο μετά το αρχικό κάταγμα, οι συνεχιζόμενες επεμβάσεις και οι άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις μαζί με πρόσκαιρα λειτουργικά προβλήματα του κατάγματος, εμπόδιζαν τον ασθενή, εκτός των άλλων, να κάνει τη δουλειά του ως πιλότος. Άκουσε και ήθελε να δοκιμάσει τη Θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο, αλλά ένας από τους γιατρούς του τον απέτρεψε λέγοντας πως «το κάταγμα ήταν πολύ σοβαρό για να αξίζει τη διαδικασία»!!

Ευτυχώς, ένας φίλος του από το σκι, γιατρός, διαφώνησε με την άποψη αυτή και επέμεινε να υποβληθεί ο Μ.Ρ. στη θεραπεία. Ήδη, μετά τις πρώτες 15 συνεδρίες Υπερβαρικής Οξυγονοθεραπείας διάρκειας 2 ωρών η καθεμία, η νέα Αξονική Τομογραφία έδειξε πως το κάταγμα είχε σχεδόν αποκατασταθεί!!! Στην εξέταση μετά τις υπόλοιπες 15 συνεδρίες (30 συνολικά) το κάταγμα δεν φαινόταν πια (πώρωση)

Όπως ανέφερε ο ασθενής: «Δούλεψε περίφημα. Είμαι σίγουρος πως χωρίς την Υπερβαρική Οξυγονοθεραπεία, το κάταγμα δεν θα είχε “κολλήσει”». Τώρα πια, ο Μ.Ρ. μπορεί να κάνει σχεδόν όλα όσα έκανε πριν από αυτή τη σοβαρή κάκωση. Δυσκολεύεται στο τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων και έχει λίγο πόνο που οφείλεται σε αρθρίτιδα από βλάβη του αρθρικού χόνδρου λόγω της κάκωσης. Έχει φυσικά επιστρέψει στο αγαπημένο του σπορ, το θαλάσσιο σκι.

Σχόλιο

Έως και 10 % των καταγμάτων μπορεί να καταλήξουν σε καθυστερημένη πώρωση ή μη πώρωση (ψευδάρθρωση), ακόμη και μετά την κλασική αντιμετώπιση με ή χωρίς χειρουργείο (οστεοσύνθεση). Ανεξάρτητα από την εμπειρία και την τεχνική του χειρουργού, πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο όπως το είδος, η βαρύτητα και η θέση του κατάγματος, καθώς και η συνύπαρξη επιβαρυντικών παραγόντων όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης, αγγειακές διαταραχές, θεραπευτική ακτινοβολία στην περιοχή του κατάγματος, λήψη κάποιων φαρμάκων και λοίμωξη.

Η Θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο χρησιμοποιείται επί δεκαετίες για την λοίμωξη των οστών (οστεομυελίτιδα) και τις διαταραχές σχηματισμού οστικού πώρου (καθυστερημένη πώρωση & ψευδάρθρωση), όπως και για την οστεοραδιονέκρωση. Για τους ειδικούς της Υπερβαρικής, η θεραπεία τέτοιων δυσεπίλυτων προβλημάτων με Υπερβαρικό Οξυγόνο είναι γνωστή….δεν ισχύει το ίδιο για πολλούς άλλους (ακόμη και κορυφαίους στο επιστημονικό τους πεδίο) γιατρούς που δεν έχουν ασχοληθεί ή έστω έρθει σε επαφή με αυτή την μοναδική θεραπευτική μέθοδο. Πειραματικά δεδομένα έχουν δείξει πως ενεργοποιεί την οστεογένεση σε μεγάλο βαθμό, και τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης του οστού οδηγώντας σε αύξηση ρυθμού σχηματισμού οστικού πώρου.

Έχει επίσης φανεί πως το οστό που σχηματίζεται υπό την επίδραση του Υπερβαρικού Οξυγόνου, έχει αυξημένη αντοχή. Ευοδώνει την πώρωση των καταγμάτων, πριν ακόμα οδηγηθούμε στις επιπλοκές τους. Μία μελέτη μάλιστα, έχει δείξει ποσοστό επιτυχίας 100% σε κατάγματα, στα οποία η Θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο εφαρμόστηκε εντός 10 ημερών από την στιγμή του κατάγματος.

Παραπομπές και σημειώσεις

1. Από τη στήλη Healthy Living στην Times-Herald, την 01 Ιουλίου 2015