Μετά από κλινική μελέτη στο Χιούστον του Τέξας ταυτόχρονα με δύο ισραηλινά ερευνητικά ινστιτούτα, οι ερευνητές κατέληξαν ότι δύο μήνες Θεραπείας με Υπερβαρικό Οξυγόνο ΘΥΒΟ σε 48 πάσχουσες από ινομυαλγία, βελτίωσε την κατάσταση όλων ανεξαιρέτως!!! Τομογραφίες εγκεφάλου (SPECT) πριν και μετά τη θεραπεία επιβεβαίωσαν τη θεωρία ότι η μη φυσιολογική ανταπόκριση στον πόνο που σχετίζεται με περιοχές του εγκεφάλου μπορεί να είναι υπεύθυνη για το σύνδρομο, και ότι η Θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο (ΘΥΒΟ) μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στη θεραπεία της δυσλειτουργίας στις περιοχές αυτές.

Η Ινομυαλγία είναι επίμονη και εξουθενωτική διαταραχή που επηρεάζει την ποιότητα ζωής μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού (έως και 24%! αναφέρεται). Αξίζει να σημειωθεί πως από μέρος της ιατρικής κοινότητας έχει συσχετιστεί, και από άλλους θεωρείται ότι είναι συνώνυμα με το Σύνδρομο Χρονίας Κόπωσης. Το νόσημα επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες (αναλογία με άντρες 9:1) και είναι η 2η συχνότερη πάθηση μετά την οστεοαρθρίτιδα που αντιμετωπίζουν πια οι Ρευματολόγοι. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν χρόνιο διάχυτο πόνο, δυσανάλογα μεγάλο πόνο σε ερεθισμό ορισμένων σημείων, παρατεταμένο μυϊκό σπασμό, αδυναμία χεριών-ποδιών, νευροπαθητικό πόνο, μυϊκές συσπάσεις, αίσθημα παλμών και διάχυτη ευαισθησία, συνοδευόμενα από κόπωση, διαταραχές ύπνου και γνωστικών ικανοτήτων. Μπορεί κατά την εξέλιξη να επηρεάσει την μνήμη, να ελαττώσει την ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών και την προσοχή, καθώς και την ικανότητα εκτέλεσης πολλαπλών εργασιών (multi-tasking).

Καταλήγει να επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου, τις επαφές εκτός εργασίας, καθώς και τις ομαλές σχέσεις με την οικογένεια, φίλους και συνεργάτες, οδηγώντας σε άγχος και κατάθλιψη. Οι συγγραφείς υπογραμμίζουν πως η Ινομυαλγία είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα νόσου που ευαισθητοποιεί το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και οδηγεί σε μη φυσιολογική εγκεφαλική λειτουργία. Στόχος της μελέτης ήταν η εκτίμηση της επίδρασης της Θεραπείας με Υπερβαρικό Οξυγόνο στα συμπτώματα αλλά και την εγκεφαλική δραστηριότητα των ατόμων που πάσχουν από αυτό το νόσημα. Γι αυτό το σκοπό, οι ασθενείς χωρίσθηκαν τυχαιοποιημένα σε δύο ομάδες: η μία ομάδα έλαβε ΘΥΒΟ από την αρχή της μελέτης και εκτιμήθηκε στην αρχή και στο τέλος των θεραπειών. Η 2η ομάδα αρχικά δεν έλαβε θεραπεία και έτσι εκτιμήθηκε στην αρχή, μετά από περίοδο παρατήρησης χωρίς θεραπεία και στο τέλος μετά από ΘΥΒΟ. Η εκτίμηση σε όλες τις περιπτώσεις περιλάμβανε την ιατρική εξέταση, μέτρηση ενδείξεων πόνου, εκτεταμένη μέτρηση ποιότητας ζωής, και SPECT Τομογραφία για εκτίμηση εγκεφαλικής δραστηριότητας.

Το πρωτόκολλο της Υπερβαρικής Οξυγονοθεραπείας περιλάμβανε 40 συνεδρίες, διάρκειας 90 λεπτών η κάθε μία, πέντε φορές την εβδομάδα με 100% οξυγόνο μέσα στον υπερβαρικό θάλαμο. Εξήντα γυναίκες ηλικίας 21 έως 67 ετών ξεκίνησαν στη μελέτη, οι οποίες είχαν διαγνωστεί με το σύνδρομο της ινομυαλγίας τουλάχιστον δύο χρόνια νωρίτερα. Η ΘΥΒΟ οδήγησε σε σημαντική βελτίωση όλων των συμπτωμάτων του συνδρόμου της ινομυαλγίας και στις δύο ομάδες, με σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως η επιτυχία της θεραπείας είχε σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς να μειώσουν δραστικά ή και να εξαλείψουν την ανάγκη χρήσης φαρμάκων ενάντια στον πόνο. Παρότι η λήψη φαρμάκων σε αυτό το νόσημα ελαττώνει τον πόνο, δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, ενώ η Υπερβαρική Οξυγονοθεραπεία καταπολέμησε το πρόβλημα στη ρίζα του. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ΘΥΒΟ μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής των ασθενών με ινομυαλγία. Επιπλέον έδειξαν ότι η ΘΥΒΟ μπορεί να προάγει την αναδιοργάνωση των εγκεφαλικών κυττάρων και των συνδέσεών τους (neuroplasticity) διορθώνοντας σημαντικά την ανώμαλη εγκεφαλική δραστηριότητα στις περιοχές αντίληψης του πόνου.

Σχόλιο

Η Θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο που γίνεται εντός ειδικών υπερβαρικών θαλάμων με εισπνοή καθαρού (100%) ιατρικού οξυγόνου σε αυξημένη περιβαλλοντική πίεση, χρησιμοποιείται για πολλές δεκαετίες για τη θεραπεία ποικίλων νοσημάτων, όπως εμβολή εγκεφάλου, εγκαύματα, οστεομυελίτιδα, χρόνια έλκη («διαβητικό πόδι» κ.α.), δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα και νόσο εξ αποσυμπίεσης (γνωστή στους δύτες ως Νόσος Δυτών) μεταξύ άλλων. Εκτός από τις διεθνώς καταγεγραμμένες ενδείξεις, πλήθος μελετών έχουν δείξει ωφέλεια σε πλήθος δύσκολα κατανοητών υποξικών καταστάσεων που επηρεάζουν το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, δηλαδή εγκεφαλικά, τραυματικές κακώσεις εγκεφάλου, αυτισμός, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α.

Η Υπερβαρική Οξυγονοθεραπεία έχει ως αποτέλεσμα την είσοδο στην κυκλοφορία μεγάλων ποσοτήτων οξυγόνου, δίνοντας τη δυνατότητα επαρκούς οξυγόνωσης σε «προβληματικές» περιοχές. Η επανειλημμένη έκθεση (όπως φαίνεται και στο άρθρο για την ινομυαλγία), επιφέρει πλήθος μεταβολών γνωστών αλλά και αγνώστων ακόμα, με αποτέλεσμα την αναστροφή βλαβών ακόμη και χρονίων. Τελευταίων χρόνων μελέτες π.χ. έχουν δείξει πως προσφέρει νευροπροστασία και αυξάνει τον αριθμό των κυκλοφορούντων βλαστοκυττάρων.